Pro tretmani


Nudimo cjelokupno rješenje za probleme stopala. Obratite nam se s povjerenjem.
Pro tretmani

Urasli nokat

Urastanje noktiju pod kožu uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog rezanja noktiju na nogama, obično na palcu. Pri tome nokat izraste urezan u rub kože, može biti na jednoj ili obje strane.  Urasli nokat može se dogoditi i ako koža raste nepravilno i brže nego inače.

Kako možemo spriječiti nastanak uraslog nokta? Prije svega, potrebno je voditi računa o pravilnom podrezivanju nokta; pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u kutovima.

Također, potrebno je pripaziti na vrstu obuće koja se nosi. Nošenje uske, neudobne obuće  može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta.

U počecima urasli nokat ne mora uvijek izazvati bol, no u dužem vremenskom razdoblju bol se javlja i postaje intenzivnija, a zatim se stvara estetski problem. Područje je obično crveno i može biti toplo. Ako se ne liječi, mjesto urastanja je sklono infekciji. Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, sa oteklinom. Pojavljuje se gnojni iscjedak ispod nokta ili u području između nokta kože urastanja. Naposljetku, osoba sa uraslim noktom s vremenom osjeća bol prilikom hodanja.

U takvom stanju preporuča se pedikerski zahvat uklanjanja uraslog nokta. Postupak se radi tako da se sa skalpelom odstrani  dio nokta koji urasta u meso.

No, redovnim tretmanima pedikure u našem salonu i održavanjem osobne higijene stopala moguće je spriječiti urastanje nokta.

U našem salonu pružit ćemo Vam savjete o tome kako sami možete voditi brigu u cjelokupnoj higijeni stopala, a za sve početne nepravilnosti i probleme kod uraslih noktiju svakako nas posjetite.

Hallux valgus (čukljevi)

Valgus deformacija ili giht palca stopala najčešća je deformacija na stopalu, a vjerojatno je i općenito najčešća deformacija mišićno-koštanog sustava današnjeg čovjeka. Radi se o iskrivljenju palca stopala u stranu, s ušiljenjem prednjeg dijela stopala i stvaranjem bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.

Prirođena ili tijekom života povećana gibljivost prve metatarzalne kosti stopala jedan je od uzroka razvoja valgusa palca. U tom slučaju prva metatarzalna kost se pod opterećenjem odmiče od ostalih kostiju i podiže, „napuštajući“ svoj položaj najniže položene kosti prednjeg dijela stopala. Tako se „urušava“ prednji svod stopala koji čine glavice metatarzalnih kostiju, stopalo se širi, a ispod glavice druge i treće metatarzalne kosti pojavljuje se natisak zbog povećanog opterećenja.

Deformacija prednjih nogu je češća kod žena. Problem nastaje zbog slabog vezivnog tkiva. Najčešći razlog je neadekvatna obuća. Uske cipele s uskim vrhom može uzrokovati iskrivljenje kosti na mjesu nožnog palca.

Ovakva deformacija nožnog palca može se kirurški odstraniti, no postoje i neki zahvati da se to izbjegne.

Najčešće se deformacije blažeg stupnja u mlađih osoba mogu pokušati usporiti u razvoju. Preporučuje se nošenje široke i udobne obuća, koja ne stvara pritisak na prste, nošenje obuće s nižom petom i korištenje podatne i gipke cipele koja stimulira mišićnu aktivnost malih mišića stopala.Odaberite cipele u kojoj će biti dovoljno prostora za nožne prste.

Duži drugi nožni prst (Mortonov prst)

Duži drugi nožni prst ili morton najčešća je kod osoba kod koje metatarzalna kost spaja palac na glavni dio stopala.

Takvo stanje može prebaciti težinu na drugu metatarzalnu kost što može uzrokovati bol ili stvaranje kalusa i koštano-mišićnih problema. Kirurška korekcija ponekad koristi, ali je ipak bolje osigurati stopalu pravilnu potporu.

Bol koja se zbog postojanja dužeg dugog nožnog prsta može javiti jednaka je onoj kod kurjih očiju. Stalni pritisak na nokte drugog prsta prilikom hodanja i dugotrajnog stajanja može izazvati žuljeve na tom mjestu.

I kod ovog slučaja potrebno je pažljivo odabrati adekvatnu obuću. Cipele s visokim i širokim vrhom idealne su za ublažavanje boli. Preporučuju se cipele do pola broja veće ili čak za veće za jedan broj.

Smatra se da je ovakav oblik stopala tzv. grčko stopalo i nekad se vjerovalo da je to najljepši oblik, ljepši od egipatskog gdje je najveći palac, a ostali prsti su kraći. Mnoge grčke statue imaju upravo takva stopala, a i Kip slobode se može pohvaliti dužim drugim nožnim prstom.

Bol u peti

shutterstock_257649259

 

Bol u peti najčešće je uzrokovana medicinskim stanjem po imenu plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja. Riječ je o oštećenju donjeg dijela petne kosti koja se manifestira kroz neugodno probadanje kroz ovaj dio tijela svaki put kada zakoračite.

Bol u peti obično se javlja kod osoba koje dugotrajno nose cipele s niskom petom. Tada se javlja nagli pritisak na masnom tkivu potkožne pete, što se manifestira oštrom boli u peti. Pored toga, razlog boli u peti može nastati ako imate neke od sljedećih elemenata:

 • visoke lukove ili ravna stopala.

 • hodate, stojite, ili trčite duži vremenski period, a naročito na tvrdim podlogama.

 • imate višak kilograma.

 • nosite obuću koja vam ne odgovara ili je dotrajala.

 • imate zategnutu Ahilovu tetivu ili mišiće lista.

Bol se može spriječiti i ukloniti tako da uklonite neke od gore navedenih elemenata, a ako bol ipak nastupi moguće ga je ukloniti pravilnim istezanjem i masiranjem stopala.

Bol u luku stopala

bol-u-luku-stopala

Bol u luku stopala često se javlja kod profesionalnih sportaša, ali i rekreativaca (prilikom trčanje, planinarenja, vožnje biciklom i dr.). U počecima bola obično se zanemari taj osjećaj, no kod česte pojave takve boli potrebno je znati uslijed čega ta bol nastaje i kako je možemo ublažiti.

Ljudsko stopalo sastoji se od 26 kostiju koje formiraju dva koštana luka. Luk koji se prostire čitavom dužinom stopala naziva se longitudinalnim lukom, a luk koji se prostire širinom stopala naziva se transverzalni luk. Sve kosti zajedno povezuju ligamenti. Unutarnji i vanjski mišići povezuju stopalo s donjim dijelom noge, a masni jastučići u stopalu imaju funkciju podržavati cijelu težinu tijela, što uključuje i dodatnu njihovu snagu prilikom većeg opterećenja tijela (npr. u sporstkim aktivnostima).

Najčešći uzrok boli u luku stopala je plantarni fascitis ili petni trn koji se očituje kao bolnost donjeg dijela petne kosti, a nastaje kao posljedica akumuliranih mikrooštećenja koja uzrokuju propadanje (degeneraciju) kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti te se ubraja u skupinu oštećenja poznatih pod nazivom sindromi prenaprezanja.

Sama plantarna fascija je široki ligament koji se pruža s donje strane stopala – od petne kosti, pa sve do prstiju, te održava koštane svodove stopala. Ova tegoba može ozbiljni utjecati na naše svakodnevne funkcije, jer bol može biti vrlo jaka. Bol se manifestira peckanjem na stražnjoj strani stopala.

Istezanjem stopala ta se bol može umanjiti i nakon nekoliko trenutaka istezanja u potpunosti ukoniti.Ipak, dobro je znati kako se bol u luku stopala može izbjeći.

Najčešći problem nastanka boli u luku stopala je nepravilna odjeća. Kod žena se najčešće takva bol javlja zbog nepravilne konstrukcije visokih potpetica. Stoga bi se takve cipele trebale izbjegavati i nositi udobne cipele s mekim  prednjim dijelom i anatomskim uloškom. Kvalitetna obuća štiti ne samo naša stopala, već i cijelo tijelo.

Bradavice na stopalima

Bradavice na stopalima su tvrde, rožnate izrasline koje se razvijaju na površini stopala – tj. na donjoj strani stopala. Stajanje i hodanje obično ih potiskuje u kožu a pritisak čini stopala vrlo bolnima. Poput svih bradavica i ove su dobroćudne i s vre­menom će se povući i bez liječenja, ali najčešće su previše bolne da bi ih se ignoriralo. Najčešće ih ima više od jedne i različitih su veličina i oblika. Zbog toga se nazivaju mozaičnim bradavicama.

U slučajevima kada klijent ima bradavice na stopalima simptomi su sljedeći:

 • male, kvrgave izrasline na tabanima, promjera od 5 milimetara do 5 centi­metara, katkad prekrivene sitnim, crnim točkicama
 • točkasta krvarenja iz bradavica kad ih se zagrebe
 • bolovi u tabanima pri stajanju ili hodanju

Kako ukloniti bradavice?

U dermatologiji bradavice na stopalima se najčešće uklanjaju tekućim dušikom. Tijekom postupka pacijent osjeća vrlo malu bol s trncima. Liječenje tekućim dušikom provodi se 6 – 8 tretmana.

Kad uočimo kod naših klijenata pojavu bradavica na stopalima nastojimo otkriti u kojoj su fazi razvoja te postoji li mogućnost da se bradavice dalje razmnožavaju po stopalu. U skladu s time ponudit ćemo Vam stručne savjete kako ih liječiti i samostalno održavati higijenu stopala kako se pojava ovakvih bradavica na Vašim stopalima više ne bi ponovila.

Kurje oči

Kurje oči ili klavusi su tvorbe nastale uslijed zadebljanja keratotičnog sloja kože, čiji je bolni i tvrdi vršak u obliku trna usmjeren prema srednjem sloju kože ili dermisu

Kurje oko je vrlo bolno na pritisak upravo zato što taj vršak u obliku trna pritišće živčana vlakna u dermisu.

Mogu se pojaviti vrlo brzo i biti u početku bezbolni.

Kurje oko može biti različito – mekano ili tvrdo (ispod kože).

Ovisno o vrsti kurjih očiju primjenjuju se različite metode kako ih ukloniti.

Do njegovog razvoja dolazi zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva, na tabanima i prstima stopala, ispod kojih se nalazi tvrda podloga. Postoji više načina uklanjanja kurjih očiju, od kirurškog zahvata, lasera i prirodnim pripravcima, no najbezbolnije i najsigurnije je redovito odlaziti na tretmane medicinske pedikure za koji u našem salonu koristimo isključivo provjerene i denzificirane instrumente.

Sesamoidit

Bol u sezamoidnim kostima se najčešće pojavljuje na dnu stopala, odmah iza palca. Tu su obično dvije sezamske kosti na svakoj nozi; ponekad sesamoids može biti podijeljen na dva dijela, što znači da svaka od njih sadrži dva odvojena komada. Otprilike je veličine graha.

Simptomi uključuju upalu i bol u donjem dijelu stopala.

Potrebno je nositi udobne cipele s anatomskim uloškom. Simptomi sesamoida nestaju nakon dužeg vremena uspješnog preventivnog liječenja. Potrebno je smanjiti pristisak na stopalo. Za žene se svakako preporuča ne nositi cipele na visoku petu.

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja. U tom sloju kože, stanice sadrže visok udio keratina, proteina koji ih čini suhima i vrlo tvrdima. U nekim slučajevima, nastaje abnormalna nakupina keratina koja stvara područja izrazito suhe, tvrde kože.

Hiperkeratoza je uglavnom adaptivni fiziološki proces koji ima za cilj jačanje otpornosti kože putem brže proizvodnje izrazito keratiniziranih stanica. Zbog toga, koža stopala ili dlanova može odebljati kao reakcija na hodanje bosih nogu ili intenzivni fizički rad. To ima koristan zaštitni učinak, ali stvara nelagodu na površini kože, koja postaje gruba, tvrda i sklona pucanju.

Kada se događa stalni pritisak na vrlo ograničenom području hiperkeratoza pojavljuje u obliku žulja. Najčešći je primjer pojava žuljeva na stopalu, što je povezano s izrazitim pritiskom na vrlo malo područje na koži. Od svih dermatoloških poremećaja, psorijaza je ona koja gotovo stalno izaziva stvaranje hiperkeratotičnih područja. Tipične hiperkeratotične mrlje u početku su crvene, zatim postaju prekrivene debelim, vrlo gustim ljuskama.

Kada je stanje povezano s fizičkim uzrokom (trenje, abnormalni pritisak), prvo što treba učiniti jest eliminirati taj pritisak ako je moguće. Uklanjanje hiperkeratoze zahtijeva korištenje hidracijskih proizvoda i proizvoda za umirenje kože obogaćenih aktivnim tvarima koje rastvaraju blokove keratina. Najčešće korištene keratolitičke aktivne tvari su urea i salicilna kiselina.
Liječenje:

S obzirom na debljinu, mjesto i uzrok hiperkeratoze, u našem salonu se prilagođavamo stanju stopala i u mogućnosti smo ukloniti zadebljanja na njima. Koristeći suvremene sterilizirane instrumente prilikom svakog tretmana budite sigurni da ćete iz našeg salona izići lijepih i glatkih stopala.

Čekićasti prst

Nastanak čekićastog prsta najčešće je posljedica snažnog, iznenadnog pritiska ili udarca u vrh prsta. Uslijed ovakvog udarca dolazi do trenutačnog, pretjeranog istezanja tetive koja puca na svom hvatištu ili se otkida komadić kosti za koji se ona hvata.

Neposredno nakon ozljede javlja se snažna bol i oteklina u području posljednjeg članka prsta. Najkarakterističniji znak koji upućuje na tu ozljedu tipa jest nemogućnost potpunog aktivnog ispružanja prsta, tj. posljednji članak prsta ostaje stalno savijen. No, valja istaknuti da je daljnje aktivno savijanje članka od tog položaja uvijek moguće. Katkad bude prisutno i krvarenje ispod nokta tog prsta.

Važan korak u sprečavanju zgrčenosti prsta je pravilan odabir obuće (anatomska obuća) koja ostavlja dovoljno prostora za čarape, kako se ne bi stvarao velik pritisak na nožne prste.

Kukasti prst

Uslijed hodanja i stajanja ponekad se može dogoditi savijanje drugog interfalangealnog zgloba (Interfalangealni zglobovi su kutni i doprinose istezanju i skupljanju mišića prstiju.). Najčešće se javlja zbog deformacije mišićne neravnoteže. Posljedica je to neuroloških poremećaja kod nekih osoba, ali i uslijed neravnomjerne fizičke aktivnosti (ili velikom količinom sportskog vježbanja).  Ta se bol još više intenzivira uslijed pojačane aktivnosti ili predugog hodanja.

Osim na umjerenu fizičku aktivnost, na sprečavanje boli u interfalangealnom zglobu može se utjecati i odabirom adekvatne obuće. Pritisak cipele na prste uzrokuje bol i nastanak blistera (mjehurića).

Osobama s deformacijom mišića nožnih prstiju savjetuje se nošenje cipela s povišenom i širokom petom. Mogu se još koristiti posebne kreme i gelovi te zaštitni zavoji. Ukoliko imate ovaj problem slobodno nam se obratite za savjet.

Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo vrlo je ozbiljan problem koji se javlja u sklopu šećerne bolesti.

Dijabetičko stopalo, kao sastavni dio patologije šećerne bolesti (diabetes mellitus), danas je sve izraženiji problem, koji zahtijeva medicinsku skrb tima stručnjaka nekoliko specijalnosti – internista dijabetologa, neurologa, vaskularnog kirurga i ortopeda – protetičara.

Od trenutka kad se otkrije šećerna bolest, stopalo je, kao najopterećeniji dio sustava za kretanje, vrlo često na udaru razvoja tegoba i komplikacija. Tegobe se opisuju kao bolovi u stopalu duž gornje strane, tabana i prstiju, s povremenim trnjenjem.

Budući da oboljeli od dijabetesa imaju povišen rizik za razvoj kroničnih komplikacija na živcima (dijabetička neruopatija) i slabiju opskrbu stopala krvlju (ishemija) potrebno je prilikom tretmana korstiti medodu medicinske pedikure.

Povišena razina glukoze u krvi dovodi do kronične hiperglikemije. Kronička hiperglikemija je povezana s kroničnim oštećenjima, te zatajivanjem različitih tkiva i organa.

Zašto brinuti ako imate dijabetes?

 • oboljeli od dijabetesa imaju 25 puta veći rizik od gubitka noge (amputacije)
 • diljem svijeta, do 70% svih amputacija nogu događaju se osobama s dijabetesom
 • svakih 30 sekundi negdje u svijetu dogodi se amputacija noge zbog šećerne bolesti
 • procjenjuje se da do 85% svih amputacija zbog šećerne bolesti može biti spriječeno
 • ulkus stopala prethodi u čak 85% amputacija donjih ekstremiteta povezanih s dijabetesom, a mnogi mogu biti spriječeni odgovarajućom zdravstvenom njegom i edukacijom o samopregledu
 • u razvijenim zemljama jedan od 6 ljudi sa šećernom bolešću ima ulkus tijekom svog života, a za probleme sa stopalima izdvaja se do 15% budžeta za zdravstvo

Savjeti koje dajemo našim klijentima s dijabetičkim stopalom su sljedeći:

 • potrebno je obavljati redovite samopreglede i preglede stopala, te liječnički pregled kod bilo kakve sumnje
 • potrebno je utvrditi postojanje rizika za razvoj problema sa stopalim
 • korištenje odgovarajuće obuće, koja mora biti udobna za hodanje
 • brzo liječenje svih problema sa stopalom, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija